Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum

Go Back   Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum > Vehicles > Generation 2 Pajero

Generation 2 Pajero NH - NL Models 1991 - 2000

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 4 Days Ago
neilrsayers neilrsayers is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Dubbo
Posts: 57
Default NL Low Idle...

Hi All,

My NL Is having issues with low idle when cold. It was getting down to about 500rpm and stalling when selecting a gear (auto), accelerating a little bit and backing off - such as when you reverse out of a car park.

I've replaced the Idle Air Control valve and cleaned the TB ... It was great for several days but today its playing up again!! I will admit that I didn't do the ecu reset, but it was working without any issues until today. I'll reset the ECU this afternoon and probably clean the MAF sensor.

Regardless, has anyone experienced any low idle issues similar to this?
Reply With Quote
  #2  
Old 4 Days Ago
Alex86's Avatar
Alex86 Alex86 is offline
Valued Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Here and there
Posts: 2,067
Default

Gearbox oil change?
__________________
'99 NL Escape, Manual - Bullbar, roofrack, cargo barrier, D697LT, Tough Dogs, dual batts, rear draws, Narva 225 HID, UHF, led bar etc
Towing: 4.8m Savage Centurion half-cab w/75hp Mariner

'99 NL GLS SWB, Auto - Bullbar, D697LT, spotties, UHF, Koni adjustables & King springs.

Wanted: Adventure.
Reply With Quote
  #3  
Old 4 Days Ago
neilrsayers neilrsayers is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Dubbo
Posts: 57
Default

The gearbox oil is only a few months old. It doesnt seem to be laboring - just not idling correctly when its cold as the RPM drops and stalls the vehicle
Reply With Quote
  #4  
Old 4 Days Ago
Alex86's Avatar
Alex86 Alex86 is offline
Valued Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Here and there
Posts: 2,067
Default

Drain a little fluid, see if itís still clean.

Nasty fluid in an auto can cause issues (might need the filter changed too).

Might need a proper flush.

But thatís about my level of knowledge with autos sorry.
__________________
'99 NL Escape, Manual - Bullbar, roofrack, cargo barrier, D697LT, Tough Dogs, dual batts, rear draws, Narva 225 HID, UHF, led bar etc
Towing: 4.8m Savage Centurion half-cab w/75hp Mariner

'99 NL GLS SWB, Auto - Bullbar, D697LT, spotties, UHF, Koni adjustables & King springs.

Wanted: Adventure.
Reply With Quote
  #5  
Old 3 Days Ago
neilrsayers neilrsayers is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Dubbo
Posts: 57
Default

ecu reset seems to have done nothing... ive checked the old ISC and it had >400 ohms resistance between pins 2-1/3 and 5-4/6. I'll check the new one this afternoon if time allows, but it seems that its not working at all as there is no increased RPM when turning the A/C on. I assumed it was working when i did the ecu reset/idle relearn as it clicked as per many forum posts stated.

Does anyone have any voltages that i can check on the loom side of things to check for ECU/wiring faults? I've got a tactirx cable so i'll hopefully be able to get some sensor values to rule out any issues with TPS/coolant temp etc.
Reply With Quote
  #6  
Old 3 Days Ago
stumagoo stumagoo is offline
Valued Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Perth WA S.O.R
Posts: 1,522
Default

evoscan will give real time readouts of what the ecu is telling the ISC to do - it works with the tactrix cable. it also will tell you if the AC idles speed up is on and other info
__________________
1994 NJ 3.0 now with a 2000NL 3.5 engine and driveline, 2.5 catback, 32" MT Deegan 38's, 1" body lift, front diff drop with front tension rods indexed and cranked an 3", 3" on the rear coils
*** retired to the big wrecking yard in the sky***
1998 NL blisterside, 285.75.16's on -22 rims 3" suspension lift, stealth winch install, custom front control arms, NJ GLS flares and some camping gear in the back

.... and 1990 Nissan Z32 300zx for on road shenanigans
.
Reply With Quote
  #7  
Old 3 Days Ago
neilrsayers neilrsayers is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Dubbo
Posts: 57
Default

Ahhh. Checked the tps very quickly when I was at home this arvo. TPS is sitting at 12% when idling. I can't imagine this is good for the iacv. Will try a TPS recalibration this weekend
Reply With Quote
  #8  
Old 3 Days Ago
[TUFFTR] [TUFFTR] is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Victoria
Posts: 7
Default

12% is normal range for a Mitsu for idle. Ensure the car reaches 100% at WOT too with the car on ign.
Certainly do an ECU side check to ensure the plug is getting the voltage needed. Can't think of too much more at the moment
__________________
1993 Mitsubishi Magna/4L V6 DOHC 24v
1999 Mitsubishi Pajero Widebody/3.8L V6 SOHC 24v
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low idle stephen67 Generation 3 Pajero 14 11-06-17 04:30 AM
Idle up? techietom Generation 3 Pajero 2 23-10-14 05:59 PM
Paj won't idle Goro Mechanical 19 20-01-13 09:47 AM
low idle steve67 Generation 3 Pajero 6 16-11-12 07:41 PM
idle rpm ngwagon Generation 1 Pajero 14 19-08-10 04:24 PM


All times are GMT +10. The time now is 02:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.