Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum

Go Back   Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum > Vehicles > Challenger/ Pajero Sport > PB -PC Challenger 2009 - 2014

PB -PC Challenger 2009 - 2014 Covering 2.5 HP diesel

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-01-19
Kiwi downunder Kiwi downunder is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Adelaide
Posts: 5
Default Auto trans looses/ jumps out of Drive

Hi I have a 2012 PB challenger and recently the automatic transmission randomly jumps out of drive (no D on the dash) its becoming more frequent.
1 - whilst driving at speed
2- when shifting from reverse to Drive
3- after braking to slow
4- When taking off from an intersection

To rectify I either place to Neutral and the select back to Drive, or i have to stop to do it or stop turn off and from Park follow through to Drive, several attempts can take place.

Any ideas/ what fix/ cost am i in for.
Thank you in advance.

Update 25/1/19.
I took it to MM and straight off the bat new gear box as internal solenoid will be faulty. I said come on you know exactly what it is its all over the internet for Triton's.(only since posting this and a friend pointed it out to me)
So... after a quick diagnosis, it was the 'neutral inhibiter switch' that needed changing $240 part at $465 all up. Probably just needed adjusting as this had been done once before but I wasn't sure exactly what they had done but now it all comes together.
I have only driven it 17Km home since fixed???? & so far so good.
The car has only done 147,000Km, serviced only by MM except recently over brakes as they seem to suck at those & I would hope the ATF is changed & spec MM oil. (Well in truth they have sucked ever since the first free service when they spilt battery acid everywhere)
Yes the car just jumped out of drive, no gear selector doesnt move, Sometimes I lost the D and got a N on the dash display, some times I got a blank indication.
To rectify most of the time I had to flick the shift to Neutral and back to Drive while rolling, other times I had to fully stop turn off the key and start from cold.... very disconcerting when mid intersection & cars bearing down on you.This has to be a big time safety issue for MM, what will it take a death?

Last edited by Kiwi downunder; 25-01-19 at 04:59 PM. Reason: Update!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-01-19
old Jack's Avatar
old Jack old Jack is online now
Valued Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Adelaide
Posts: 6,375
Default

How many kms on the car?
How many kms since the ATF was changed?
Is it Genuine MM ATF?
So when you are say it jumps out of Drive, is it the manual selector moving or do you lose drive at the wheels and the selector stays put?
Is it still under warranty?

OJ.
__________________
2011 PB Base White Auto, Smartbar, Cooper STMaxx LT235/85R-16,TPMS, HR TB, 3 x Bushskinz, front +40mm Dobinson , rear +50mm EHDVR Lovells, Dobinson MT struts and shockers, Peddars 5899 cone springs, Windcheater rack, GME UHF, Custom alloy drawer system inc. 30lt Engel & 2 x 30 AH LiFePo batteries + elec controls, Tailgate hi-lift/long struts, Nightbreaker +130LB & Phillips +100 HB, Lightforce 20" single row driving beam LED lightbar, Scanguage II.
MM4x4 Auto Mate, Serial No 1 .
Reply With Quote
  #3  
Old 08-01-19
BMN BMN is offline
Valued Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Perth WA
Posts: 549
Default

Had similar issue end of last year and another forum member pointed me in the direction of the inhibitor switch adjustment. Passenger side 14mm nut easy to see when you lay under car (front of passenger door) where the shifter cable connects to the inhibitor switch on the side of the gearbox. Not sure of actual adjustment method, but i just undid moved a very small amount (its a slotted adjustment) untill it shifted ok.
Im still getting an occasional jump, so i think i will replace the bushing at the shifter end which means removing trim etc. Cars done 210ks
__________________
2010 PB LS Auto, 7seat, silver with lots of pinstripes, Dual batts, Toyo AT2, ARB roof rack, Rear storage/fridge, Bilstien/Kings
Reply With Quote
  #4  
Old 09-01-19
pb4x2 pb4x2 is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Deception Bay Qld 4508
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by BMN View Post
Had similar issue end of last year and another forum member pointed me in the direction of the inhibitor switch adjustment. Passenger side 14mm nut easy to see when you lay under car (front of passenger door) where the shifter cable connects to the inhibitor switch on the side of the gearbox. Not sure of actual adjustment method, but i just undid moved a very small amount (its a slotted adjustment) untill it shifted ok.
Im still getting an occasional jump, so i think i will replace the bushing at the shifter end which means removing trim etc. Cars done 210ks
Guilty,BMN it was me who suggested it could be the inhibitor switch and think that is also the case in this instance given the fact the D display is intermittent.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-01-19
nj swb's Avatar
nj swb nj swb is offline
Resident
 
Join Date: Jun 2007
Location: Adelaide
Posts: 5,367
Default

Does it

a. literally "jump out of drive" i.e. literally in neutral, no drive to the wheels, or
b. simply lose the "D" light on the dash?

If it's "b.", it may be a dodgy electrical switch, or switch not quite aligned properly.
__________________
NT Platinum. DiD Auto with 265/70R17 Toyo MT, Lift, Lockers, Lockup Mate, 3.15 gears, LRA Aux tank, bullbar, winch, lights, lots of touring stuff. Flappy paddles. MMCS is gone!

Project: NJ SWB. 285/75R16 ST Maxx, 2" OME suspension, 2" body lift, ARB 110, 120l tank, bullbar, scratches, no major dents. Fully engineered in SA. NW DiD & auto in place - a long way to go....
Reply With Quote
  #6  
Old 25-01-19
Kiwi downunder Kiwi downunder is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Adelaide
Posts: 5
Smile Problem solved

Update 25/1/19.
I took it to MM and straight off the bat new gear box as internal solenoid will be faulty. I said come on you know exactly what it is its all over the internet for Triton's.(only since posting this and a friend pointed it out to me)
So... after a quick diagnosis, it was the 'neutral inhibiter switch' that needed changing $240 part at $465 all up. Probably just needed adjusting as this had been done once before but I wasn't sure exactly what they had done but now it all comes together.
I have only driven it 17Km home since fixed???? & so far so good.
The car has only done 147,000Km, serviced only by MM except recently over brakes as they seem to suck at those & I would hope the ATF is changed & spec MM oil. (Well in truth they sucked ever since the first free service when they spilt battery acid everywhere)
Yes the car just jumped out of drive, no gear selector doesnt move, Sometimes I lost the D and got a N on the dash display, some times I got a blank indication.
To rectify most of the time I had to flick the shift to Neutral and back to Drive while rolling, other times I had to fully stop turn off the key and start from cold.... very disconcerting when mid intersection & cars bearing down on you.This has to be a big time safety issue for MM, what will it take a death?

Last edited by Kiwi downunder; 25-01-19 at 04:59 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 25-01-19
pb4x2 pb4x2 is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Deception Bay Qld 4508
Posts: 82
Default inhibitor switch.

Quote:
Originally Posted by pb4x2 View Post
Guilty,BMN it was me who suggested it could be the inhibitor switch and think that is also the case in this instance given the fact the D display is intermittent.
It happened again a fortnight ago so this time decided to contact local Mitsubishi dealer to get price and availability of new inhibitor switch. The spare parts manager (title only one man band) said none available would have to come from Sydney overnight (standard response so they can charge a fortune for freight) and would be $298 to which I said no I only need the switch and not another transmission included and hung up. I then took the vehicle back to the local auto transmission workshop who had adjusted it eighteen months ago and they put it up on a hoist, thoroughly cleaned and readjusted the switch which again works perfectly.This was the second time they have done this and refused to charge me on both occasions.
Reply With Quote
  #8  
Old 25-01-19
BMN BMN is offline
Valued Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Perth WA
Posts: 549
Default

Quote:
Originally Posted by pb4x2 View Post
It happened again a fortnight ago so this time decided to contact local Mitsubishi dealer to get price and availability of new inhibitor switch. The spare parts manager (title only one man band) said none available would have to come from Sydney overnight (standard response so they can charge a fortune for freight) and would be $298 to which I said no I only need the switch and not another transmission included and hung up. I then took the vehicle back to the local auto transmission workshop who had adjusted it eighteen months ago and they put it up on a hoist, thoroughly cleaned and readjusted the switch which again works perfectly.This was the second time they have done this and refused to charge me on both occasions.
Yeh, i have had to readjust mine, so agree the switch must be ok. When i get around to it, im going to have a look at the shifter end, as i did see on the net somewhere, someone replacing the worn nylon bush that connects cable to shifter. If its the bush wearing then your just compensating the switch end.
__________________
2010 PB LS Auto, 7seat, silver with lots of pinstripes, Dual batts, Toyo AT2, ARB roof rack, Rear storage/fridge, Bilstien/Kings
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AW auto trans VS Mitusbishi auto trans David V Mechanical 4 03-08-18 05:07 PM
auto trans oil john ashton Mechanical 7 03-10-17 02:38 PM
NH Fast Idle until in gear, looses power at speed Cee Generation 2 Pajero 12 19-03-14 08:43 AM
Trans not dropping into Drive? sillypoint Generation 4-1 Pajero 23 01-06-13 08:24 PM
Throttle position sensor fault on auto 3.5 NL, and auto trans cable adjustment MELONHEAD Generation 2 Pajero 3 11-05-12 07:10 PM


All times are GMT +10. The time now is 07:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.