Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum

Go Back   Pajero 4WD Club of Victoria Public Forum > Vehicles > Generation 3 Pajero

Generation 3 Pajero NM - NP Models 2000 - 2006

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2 Days Ago
Emeraude Emeraude is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: SE QLD.
Posts: 52
Default Engine missing under load NP 3.8 issue

Hi all,

My NP 3.8 is missing and lacks power under load (while driving up a slight hill or on a flat) and am unsure of what is causing this issue.

I've replaced some vacuum lines which were cracked, cleaned the MAF and the throttle body. Drained the fuel as it had been sitting for a while. Put in new fuel and a bottle of injector cleaner into the tank. Changed all 3 coils and installed new Irridium spark plugs. Put in a new fuel pump and filter.

Next, to change the leads on the weekend. I can smell fuel when it's idling but not too bad and no sign of leaks. No significant smoke from the exhaust. Idle is very smooth and when in park, there are no issues when revving it up.

I'm thinking of replacing the injectors but they are over $300 for a set of 6. I'm out of ideas and have been searching online but couldn't find anything.

Any help is greatly appreciated!
Cheers!
Reply With Quote
  #2  
Old 2 Days Ago
DAUMULLER DAUMULLER is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Capetown
Posts: 58
Default Engine missing under load

Hi
Possibly spark plug or leads. Could be water in around plugs - happened to me after a pressure wash.
Dan
Reply With Quote
  #3  
Old 2 Days Ago
erad erad is offline
Valued Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Cooma NSW
Posts: 2,880
Default

I had the injectors on my wife's Magna professionally cleaned by a local mechanic. The difference was staggering. Totally different car after the cleaning.

Also, when you remove the spark plugs, by default you disturb the HT leads. Hopefully when you replace them, all will be good.
Reply With Quote
  #4  
Old 1 Day Ago
Emeraude Emeraude is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: SE QLD.
Posts: 52
Default

Quote:
Originally Posted by DAUMULLER View Post
Hi
Possibly spark plug or leads. Could be water in around plugs - happened to me after a pressure wash.
Dan
Hi Dan,

New plugs were installed, leads are fairly new but will replace them anyway. The motor hasn't been washed and is dry.

Cheers!
Reply With Quote
  #5  
Old 1 Day Ago
Emeraude Emeraude is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: SE QLD.
Posts: 52
Default

Quote:
Originally Posted by erad View Post
I had the injectors on my wife's Magna professionally cleaned by a local mechanic. The difference was staggering. Totally different car after the cleaning.

Also, when you remove the spark plugs, by default you disturb the HT leads. Hopefully when you replace them, all will be good.
Erad,
I decided to buy new injectors rather than have them serviced as the cost is nearly the same here. Will put new leads in as well since the manifold is off.
Cheers!
Reply With Quote
  #6  
Old 1 Day Ago
MACXR8 MACXR8 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: SYDNEY
Posts: 6
Default

Most places should charge between 25-35 per injector to clean once removed from car
Reply With Quote
  #7  
Old 1 Day Ago
erad erad is offline
Valued Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Cooma NSW
Posts: 2,880
Default

Emeraude:
If you still have problems after replacing the injectors, look at the Oxygen sensor in the exhaust. If that is screwy, you may be getting mixtures which are too lean and that can cause misfiring.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
6g72 Missing Under Load shrek_nrl Generation 2 Pajero 11 12-07-19 09:16 AM
NM 3.5 Engine missing Tadrs Generation 3 Pajero 9 04-07-16 08:15 PM
Diesel "Missing" on light load whisky Fuel and fuel systems 3 03-07-13 10:57 AM
missing under load mattnkylie Mechanical 21 01-02-13 11:47 PM
missing under load- nh v6 hop234 Generation 2 Pajero 10 03-05-08 08:36 PM


All times are GMT +10. The time now is 04:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.